Ιkea :secrets revealed

Αν είσαι κάτι παραπάνω απo τουρίστας σε μια πόλη και θέλεις να δεις το “κοινωνικό γίγνεσθαι” αυτής, κάνε μια βόλτα στο τοπικό κατάστημα της γνωστής αλυσίδας επίπλων ΙΚΕΑ. Εκεί όλα τα μυστικά της πόλης θα φανερωθούν μπροστά σου χωρίς να κουρασθείς με το πέρα δώθε. Χρόνια τώρα, κάνω αυτή τη δουλειά : Aθήνα, ‘Αμστερνταμ, Βερολίνο, Μπρίστολ… ‘Oλα έχουν βέβαια τα ίδια έπιπλα αλλά με διαφορετική διακόσμηση και διαφορετική μεσαία τάξη(πελάτες). ‘Οταν επισκέφτηκα αυτό της Αθήνας είχα μείνει αρκετά έκπληκτη από την αλλαγή που είχε προκύψει μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια της απουσίας μου. Είχα φύγει αρκετά πρίν απο τα χρόνια της “affluenza” της Αθηναικής κοινωνίας. Oι πελάτες ήταν κομψοί με μια ελαφριά κλίση προς αυτό του κουλτουριάρη.Οι μακριές φούστες και το ξεμαλλιασμένα μαλλιά με ύφος 100 καρδιναλίων είχαν αντικατασταθεί, εκτός από το ύφος, με σίκ ντύσιμο , χοντρούς σκελετούς γυαλιών και η διακόσμηση στεκόταν στο ύψος του καινούργιου μεταλλαγμένου Αθηναικού “milieu”.

Στις παραπάνω πόλεις δεν ανέφερα το Αμπου Ντάμπι για το απλό λόγο: Παραθέτω τις παρακάτω φωτογραφίες από το κατάστημα. Η παρακάτω σύνθεση:To στούντιο με τα 6 κρεβάτια βρίσκεται στην πιο επιφανή θέση του καταστήματος.Σε αυτό το σημείο ακριβώς ξεδιπλώνεται και η άλλη πτυχή αυτής της κοινωνίας, πέρα απο τα ξενοδοχεία των 7 αστέρων, παραλίες μεταμορφωμένες σε Χάμπτονς κλπ. ..
Να πω την αλήθεια, η ιδέα είναι καταπληκτική και φαίνεται είναι πολύ περιποιημένο, λειτουργικό και αξιοπρεπές. Πολύ φοβάμαι μήπως η ίδια ιδέα/κατασκευή διακόσμησης σύντομα θα εγκατασταθεί στην ίδια επιφανή θέση και στα Αθηναικά καταστήματα.


Το λάπτοπ απαραίτητο εργαλείο ενάντια της μιζέριας. Η ιδέα “One laptop per Greek (OPLG)” μου φαίνεται σύντομα θα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.