What the Ancients Greeks did for me

Οι Έλληνες όταν δεν χορεύουμε το χορό του Ζαλόγγου, πηδάμε ψηλά λές και είμαστε στο τραμπολίνο με την κληρονομιά που μας άφησαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Στα ύψη βρέθηκα εχθές όταν το Βρετανικό σχολείο των τέκνων μου είχε αφιερώσει την ημέρα στους αρχαίους Ελληνες- “Greek Day”. Από το καλοκαίρι, είχα προνοήσει και είχα αγοράσει ένα παραδοσιακό φόρεμα από αυτά που πουλάνε στα τουριστικά μαγαζιά στο Μοναστηράκι για το τέκνο. ‘Εφτιαξα τα Ελληνικά μου φαγητά :Κεφτεδάκια (μπορεί να μην φτιάχνανε κεφτεδάκια οι αρχαίοι, αλλά όλο και κάποιο τηγάνι θα βάζανε στη φωτιά), τζατζίκι, και χωριάτικη σαλάτα. Πήρα παραμάσχαλα το Ελληνικό αλφάβητο για να το δείξω στα παιδιά, μαζί με τα διάφορα αντικείμενα Ελληνικής τέχνης που κατά καιρούς αγοράζω από τα μουσεία μας και παρουσιάστικα φουσκωμένη σαν διάνος στο σχολείο. Δάσκαλοι και μαθητές ήταν ντυμένοι με αρχαία Ελληνικά κουστούμια και μάλιστα μερικά ήταν πολύ προσεγμένα μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια.

Η ημέρα ξεκίνησε με αναπαράσταση των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε διάφορες ομάδες:Aθήνα, Σπάρτη, Μέγαρα, ΄Αργος, Κόρινθος…. Και το τέκνο μου, πιο περήφανο από ποτέ,σήμανε την έναρξη των αγώνων δίνοντας ένα λόγο στα Αγγλικά και Ελληνικά (παρακαλώ) σε όλους τους παρευρισκόμενους. Καθώς αποχωρούσα για να επιστρέψω πάλι αργότερα, άκουσα την ομάδα της να φωνάζει δυνατά στα Ελληνικά “είμαστε Αθηναίοι…” και μία άλλη ομάδα πιο δυνατά στα Aγγλικά “we’re Spartanς…”. Η αλήθεια είναι όπως ήμουν εκεί ψηλά, από το πήδο στο τραμπολίνο, συγκινήθηκα!.

UPDATE : Headmaster’s Letter about the Greek Day
– Greek Day
“This week Year 5 travelled back in time nearly 3000 years to the Classic Greek era. Isabella
opened the day with an impressive opening speech …delivered in Greek. Then each class took on the role of an Ancient Greek City State (Topaz – Sparta, Henna – Megara, Ochre – Athena, Amber – Corinth and Saffron – Argos). They battled out their sporting talents in a Mini-Olympics, ate sumptuous authentic Greek food, created and designed Greek theatre masks and then performed their Greek myths. Two children from Year 4 were invited to attend the Closing Ceremony to receive the Olympic torch ready for next year” 🙂
΄

6 thoughts on “What the Ancients Greeks did for me

  1. Εδώ εγώ σιγκινήθηκα που δεν ήμουν εκεί! Τελικά, μερικές φορές το πολιτισμικό φορτίο που κουβαλάμε είναι πανάλαφρο!! Μπράβο στις Ελληνίδες στο Ντουμπάι!

  2. Gaitanaki, για να βάλω τα πράγματα στη θέση τους. Το Βρετανικό σχολείο οργάνωσε αυτή την ημέρα μέσα στα πλαίσια του μαθήματος ιστορίας που αρχίζει με την Ελληνική ιστορία. Για να δώσουν μια γεύση στα παιδιά πως ζούσαν οι αρχαίοι….κλπ και να ολοκληρώσουν εμπειρικά αλλά και για φαν, ό,τι μάθανε αυτούς τους 5 μήνες. Τα φαγητά, τα κουστούμια, τις ασπίδες τα ετοίμασαν οι Αγγλίδες μαμάδες. Ελληνίδες ήταν οι εξής , μία :η γράφουσα . Και σαν Ελληνίδα πήγα και τους έδωσα τα φώτα μου 😉

  3. Γιατί το είμαστε Αθηναίοι στα ελληνικά και το είμαστε Σπαρτιάτες στα αγγλικά; Μπας και έπαιξε ρόλο το ‘300’ με το This is Sparta! ? 🙂
    Ωραία ιδέα πάντως του σχολείου. Έτσι θα θυμούνται καλύτερα την ελληνική ιστορία απ’ότι αν τη διαβάσουν απλά από κάποια συγγράμματα.

  4. Lol! To τέκνο μου ήταν στην ομάδα των Αθηναίων, οπότε τους το είπε στα Ελληνικά και όλοι στο ‘ψωμί τους βούτυρο’ το μάθανε απέξω 🙂 Nα μια καλή αρχή για την γλώσσα… Ομολογώ ότι το σχολείο και γενικώς η Βρετανία έχει πολύ καλό σύστημα και οργάνωση και νεωτερισμούς και φαντασία όσον αφορά την εκπαίδευση.

Comments are closed.