Obama vs Johnny

I do not know what Obama is going to do but Johnny is thriving look  at  http://www.thoughtsofashy.wordpress.com,  a wonderful review of my book by Dropalos.

…της Ντίας-Μέξη Τζόουνς. Το βιβλίο αυτό σε μορφή ημερολογίου, εάν εκτιμώ σωστά η περίοδος είναι φθινόπωρο του 2004 με λήξη ημερολογιακού καλοκαιριού του 2005, περιγράφει την ζωή ενός ελληνοαγγλικού ζευγαριού σε μια κωμόπολη στην Αγγλία από την οπτική της Πηνελόπης Φωκά-Bennett (alter ego της συγγραφέως; ) την προσπάθεια προσαρμογής της στον περίεργο για τους Έλληνες αγγλικό τρόπο ζωής μέχρι το σημείο, όπου λαμβάνει την αγγλική ιθαγένεια και γίνεται και «τυπικά» Αγγλίδα. Γράφω «τυπικά», διότι η ηρωίδα δεν γκρινιάζει απλώς για την διαφορετικότητα της νέας της πατρίδας αρνούμενη κάθε αλλαγή, αλλά προσπαθεί ειλικρινά να προσαρμοστεί, χωρίς, όμως, και να χάσει ό,τι την συνδέει με την πατρίδα, όπου μεγάλωσε. Δεν είναι λοιπόν, ούτε η μίζερη, που θα βρει τα πάντα λάθος, αλλά ούτε και η «τουρίστρια», που εξιδανικεύει το ξένο και τις διαφημιστικές του απεικονίσεις. Ίσως, λοιπόν, η ονομασία της ηρωίδας ως Πηνελόπη Φωκά πριν από τον γάμο της να μην είναι τυχαία. Η μυθολογική Πηνελόπη, από βασιλική γενιά της Σπάρτης και ξαδέλφη της ωραίας Ελένης και της Κλυταιμνήστρας, γίνεται σύζυγος του Οδυσσέα και αποκτά μόνιμους δεσμούς με την νέα της πατρίδα (αλήθεια, πόσοι πολλοί μπορούν να συνδέσουν την Πηνελόπη με την ιστορία της πριν τον γάμο της με τον Οδυσσέα και την αναμονή να επιστρέψει από την Τροία; ). Έτσι και η ηρωίδα Πηνελόπη. Πηνελόπη Φωκά για την ακρίβεια σε ηθελημένες ή αθέλητες αναφορές στον μύθο, στο Βυζάντιο και στο κεφαλληνιακό παρακλάδι του Libro d’ Oro.
Ενδεχομένως να μού φαινόταν οικειότερο ένα βιβλίο της μορφής…η Λώρα και εγώ, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν βρήκα καμιά δυσκολία να το διαβάσω και το καταδιασκέδασα.
Όσοι έχουμε ζήσει ως φοιτητές στην Αγγλία, ή έστω έχουμε πάει ως τουρίστες εκεί θα βρούμε γνώριμα στοιχεία: τις διπλές βρύσες, την χλιαρή μπύρα, τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό, ενώ δεν έχει τελειώσει καλά καλά το καλοκαίρι. Θα συλλογισθούμε και τις αλλαγές, που έχουν γίνει και εδώ: διότι μπορεί να μάς φαίνεται παράξενο, όπου τα Χριστουγεννιάτικα βγαίνουν από τον Σεπτέμβριο, αλλά και εδώ έχει παρέλθει ο καιρός, όπου τα Χριστουγεννιάτικα έκαναν δειλά την εμφάνισή τους στα Νικολοβάρβαρα. Τώρα εμφανίζονται αρκετά νωρίτερα.
Όπως παρουσιάζεται το βιβλίο, δεν πρόκειται μόνο για μία περίπτωση διαφορετικών πολιτισμών, που πρέπει να βρουν ένα modus vivendi, αλλά πολιτισμών απολύτως αντιθέτων μεταξύ τους. Φαντάζομαι αυτό θα γίνεται και για χάρη του αστείου της αφήγησης. Παρεμβατική οικογένεια, έστω προσπάθειες ακόμα και από μακριά, έναντι διακριτικής (εάν και αυτή έχει τις ανησυχίες της με τον άσωτο έτερο υιό), ώριμη πολυπολιτισμική κοινωνία (χωρίς να παρουσιάζεται εξιδανικευμένα) έναντι μίας που τώρα προσπαθεί να πορευθεί πολυπολιτισμικά, συνδυασμός της παράδοσης και του μοντέρνου, έναντι απώλειας προσανατολισμού, διακριτικότητα έναντι κουτσομπολιού αυτοσυγκράτηση έναντι ανεξέλεγκτης πορείας με βάση τα συναισθήματα. Πανικός και εκμετάλλευση της εγκυμοσύνης εδώ, χαλαρότητα εκεί. Σαπουνόπερες, που δείχνουν την ζωή των πλουσίων εδώ, σαπουνόπερες, που δείχνουν την ζωή των γειτόνων τους εκεί, αφού είναι πολύ διακριτικοί για να ρωτήσουν.
Δεν εξιδανικεύει, πάντως, την νέα της πατρίδα η συγγραφέας και ο Τζόνι φαίνεται να τρομάζει και να γοητεύεται ταυτόχρονα με την ελληνική χαλαρότητα και την ευκολία έκφρασης των συναισθημάτων. Εξάλλου, πολλές φορές η διακριτικότητα δεν τους αφήνει καν να χαρούν τους κήπους τους και χρειάζεται ένας Έλληνας για να τους το δείξει. Ακόμα και η γραφειοκρατία κάνει τα λάθη της. Υπάρχουν, όμως, σημεία στα οποία πρέπει να προβληματισθούμε. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του πικ νικ. Δεν είναι ότι η ηρωίδα πήγε με το ταπεράκι και τα πλαστικά πιάτα, όταν οι άλλοι πήγαν με καλάθια και ειδικά επί τούτω σερβίτσια. Είναι η παρατήρησή της για το πώς δίνουν προστιθέμενη ποιοτική και αισθητική αξία στην φύση, όταν εδώ θα αδιαφορήσουμε παντελώς για αυτή. Αντιστοίχως και η βόλτα υπό βροχή στην προκυμαία. Θα φροντίσουν να την χαρούν, με την μάνα της ηρωίδας να μιζεριάζει, όπως μιζεριάζουμε οι περισσότεροι Έλληνες, όχι μόνο υπό βροχή αλλά και σε υπέροχη ευδία.
Με λίγα λόγια είναι ένα όμορφο και ευχάριστο βιβλίο, το οποίο κυλά εύκολα και ενώ θα σε κάνει να γελάσεις δεν είναι ρηχό, αλλά δημιουργεί και προβληματισμούς.
Η επίκαιρη μετάφραση: Ανά το βιβλίο η συγγραφέας, δίνει κλασσικές αγγλικές λέξεις και εκφράσεις και την (πλησιέστερη) απόδοσή τους στα ελληνικά. Κάπου υπάρχει και ο όρος golden boy, τον οποίο αποδίδει ως «το καμάρι» και όχι ως «χρυσό αγόρι».

A review by Dropalos
I would like to thank Dropalos for reading my book and writing this cool review!

Advertisements

28 thoughts on “Obama vs Johnny

 1. @@ penelope dearest….
  δεν χρειάζεται να εξηγείς τίποτα. Εμείς οφειλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη για το τελευταίο μπάχαλο και να σου πούμε ότι ειμαστε εδω. Τα υπολοιπα μοιάζουν με γρίφο, αν και πιστεύω ότι εχεις την ικανότητα να τους λύνεις δια μιας τους γρίφους\σε φιλω και σε περιμένω από το σπιτικό μου΄

 2. Μια χαρά είναι τα πράγματα μην ανησυχείς!!! H μπλογκοσ…β.λακία δεν είναι Ουρσουλίνες σαν τον στρατό είναι κάθε καρυδιάς καρύδι και με μάσκα μάλιστα! Οσο για το γρίφο, η παραπάνω αμπαντηση πάει εκεί που λές για αυτούς για το νήμα που το χάνουν και εγώ απαντώ ότι χάνουν και το μαραθώνιο και θυμώνουν και όλα και όλοι τους φταίνε..
  Κατάλαβες τώρα 😉 Γράφω diary γιατί πραγματικά εδώ γίνεται παρέλαση από προσωπικότητες από Libeskind… Gordon Brown… δεν προλαβαίνω σου λέω (τόσο χαρισματικός ο πρώτος και ο δεύτερος πολύ γλυκός και ανθρώπινος).
  Θα περάσω καλέ! δεν ήμουν και δεν είμαι τόσο goody goody και μου τήν δίνουν μάλιστα και πολύ! χχ

 3. penelope, αγάπη μου…
  καλός ο Φουκός, άριστος ο Μαντσόνι,
  ισάξιοι του όμως Πενέλοπε και Τζόνι…

 4. Το διάβαζα το βιβλίο σου αυτές τις μέρες και υπάρχει κάτι που με έχει εντυπωσιάσει πολύ. Θα γράψω σχετικά
  ΥΓ Καθηγητής Ηλεκτρολόγος και Ιστιοπλόος.. ε ! μα πια ! τυχερή ήσουν σε εκείνο το τραπέζι.. πού να πετύχαινες διάσημο καθηγητή ηλεκτρολογίας που κάνει αλέξίπτωτο, εκεί να έβλεπες πόσα θα σου έλεγε για την Ελλάδα και ειδικά για τα Μετέωρα !
  Καλή σου μέρα !

 5. Αφού το λές εσύ Μένη μου ετσι θα είναι !!! Που είναι ο Φουκός να του το πω τώρα οτι είμαστε συνάδελφοι 😆

 6. So faraki τώρα κάνεις σαν τη μαμά μου πετάει κάτι στον αέρα, ξεροσταλιάζω να ακούσω αυτό το κάτι και μετά μου λέει θα σου πω και με αφήνει σε λιμπο!!!
  Καλά τα χόμπυ τους με συνδυασμό την Ελλάδα είναι ακτύπητα, ένοιωσα το κατιτίς μάλλον ένα τίποτα που πήγα ‘αχομπι’ στην Αλβιόνα. Εχω κτυπήσει τώρα δύο τρία τέσσερα χόμπυ και δεν με πιάνει κανείς και τίποτα, στο τσεπάκι τα έχω για οποιαδήποτε κύκλωμα και συζήτηση 😉

Comments are closed.