What they say about “Johnny and me” Part 2

Ενα χρυσόψαρο μέσα στη γυάλα by Eleni Gika 

Το απίστευτο χιούμορ της Πηνελόπης-Ντία έπρεπε και από την επιλογή ψευδωνύμου να το υποψιαστώ! Αλλά χρειάστηκε αυτή η απίθανη φάρσα με τον Μπόρχες στο μπλόγκ μου για να βεβαιωθώ! Την είχα δεί στα σχόλια και στα πόστ της, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι διαβάζοντας πια το βιβλίο σε πολλά σημεία κόντεψα να πάθω ανακοπή!Ε ναι το χιούμορ, η επανάστασή μας στο παράλογο της ζωής!. Κι η συγγραφέας, αυτό ήδη το έχει προαποφασίσει, της πηγαίνει και της ταιριάζει, στο κάτω-κάτω έτσι πρέπει και έτσι επιθυμεί, να μας πηγαίνει διαρκώς «κρύο-ζεστό». Ξεκινώντας μας απ’το καυτό ελληνικό καλοκαίρι που τσουρουφλίζει το άσπρο δερματάκι του Τζόνι της, επιστρέφοντας στο διπλό πάπλωμά της το αγγλικό!.

Η δομή που επιλέγει η συγγραφέας είναι ημερολογιακή, διατρέχοντας σχεδόν ένα χρόνο, ξεκινά δηλαδή από Φθινόπωρο ως το επόμενο Καλοκαίρι, αποδεικνύοντας ότι η καθημερινότητα μας είναι η πιο αποκαλυπτική, έτσι και διαθέτεις την οξυδέρκεια δηλαδή να διακρίνεις, η μεγάλη σοφή! Στον μεγάλο ωκεανό της αμείλικτης καθημερινότητας πια κρίνονται όλα: ομοιότητες που μας φέρνουν κοντά και φθοροποιές διαφορές, εγωισμοί, άμυνες, κεκτημένα, ανοχές, αντοχές! Αλλά η Ντία, εντελώς από συγγραφική στόφα, αποδεικνύεται ακτινογραφική… παρατηρήτρια, διακρίνει προθέσεις, κληρονομικές εφέσεις, προγονικά λάθη και πάθη και αρετές, πίσω από απλές συμπεριφορές.Και με  μεθοδολογία σπαρταριστή και εύληπτη, χρησιμοποιώντας ως μέσο της, ένα ζευγάρι σύγχρονο, ξεδιπλώνει πολλών ετών ιστορίας, δύο χώρες, κάνει σκηνές απείρου γέλιου το DNA δύο λαών. Πατώντας μονίμως σε δύο… βάρκες, κουβαλώντας μονίμως δύο πατρίδες, αυτή που τη γέννησε και την άλλη που επέλεξε, μόνη ωστόσο ως κάθε γεννημένος να πλάσει το δικό του παράλληλο σύμπαν συγγραφεύς, χρυσόψαρο σε μια ιδιόρρυθμη γυάλα, κατορθώνει να συγκεντρώσει σε μια ιστορία, βιβλία πολλά!

Εκείνο που βλέπουμε σε πρώτο πλάνο, είναι η ζωή της αθηναίας Πηνελόπης που επέλεξε να ζήσει στην Αγγλία μαζί με τον Τζόνι. Οι συνήθεις τους και οι φίλοι τους, το μωρό τους και οι… υδραυλικές εγκαταστάσεις τους, οι… σουβλίτσες, οι γλωσσικές ιδιομορφίες(η αγγλική γλώσσα ταυτοχρόνως η γλώσσα της φιλοφρόνησης αλλά και της προσβολής), οι σύγχρονες πολιτικές σκηνές, αλλά και τα προσωπικά διλήμματα, η νοσταλγία, η μετανάστευση και ο εκπατρισμός. Η αρχαία αυτή, κληρονομημένη δίψα του παπού για τα μεγάλα ταξίδια, τις μεγάλες θάλασσες που εκπληρώνει συνειδητά η ασυνείδητα η Πηνελόπη μετά. Αποκαλώντας το τόσο απλά και τρυφερά «αγαπημένο μου ημερολόγιο» η Πηνελόπη Φωκά-Μπένετ, η δική μας Ντία Μέξη-Τζόουνς τελικά, σκιαγραφεί τον πολίτη του κόσμου, παντρεύει μέσα από δύο ανθρώπους, δύο χώρες, δύο λαούς, δύο πολιτισμούς. Ενώνει συνήθειες αιώνων και κινήσεις ασυνείδητες και συνειδητές με χιούμορ, οξυδέρκεια, αφηγηματική δεινότητα και εικόνες ζωής καλειδοσκοπικές. Τα γουβαρλάκια της τα ‘φαγα, τη σουβλίτσα τη μίσησα, με τον Ολιβερ Τούιστ πλάνταξα στο γέλιο, μ’ έπιασε δύσπνοια με αυτό το «ώρες-ώρες δεν είμαι πουθενά». Χάρηκα τόσο πολύ που το μικρό ανθρωπάκι στο τέλος δεν φαίνεται να μοιάζει πουθενά!Μονάχα τα χρυσόψαρα μέσα στη γυάλα μοιάζουν και αναγνωρίζονται.

 

Ελένη Γκίκα (συγγραφέας και δημοσιογράφος)

Advertisements

14 thoughts on “What they say about “Johnny and me” Part 2

 1. Δεν ξέρω που να βρώ τις κατάλληλες λέξεις να ευχαριστήσω την Ελένη Γκίγκα που μου άνοιξε την αγκαλιά της από την αρχή ανιδιοτελώς…. Το μόνο που μπορώ να προσθέσω είναι ότι γνώρισα σπάνιους ανθρώπους σε αυτή τη θάλασσα του διαδικτυου. Σε ευχαριστώ Ελένη/Αλεφ

 2. 😀 😀 😉 Η πιο ομορφα εκφραστικη κριτικη για το βιβλιο σου μεχρι τωρα. Αρχισες να γραφεις το επομενο; ΦΙΛΙ!!!!! (πρεπει να δεις ενα χαμογελο ως τα αυτια που εχω τωρα!)

 3. Τσκ τσκ τσκ…
  Αλλάξαμε και άβαταρ τώρα;
  Είναι που κολλούσαμε να μιλήσουμε στο κοινό…
  Κοκκινίζαμε λέει, πρασινίζαμε, ασπρίζαμεαί όλα τα υπόλοιπα τα εις -ίζαμε…
  Ε ζαμέ… 😛

 4. Αl ετσι από την ασφάλεια του pc οτι θέλεις!το γράφειν μου πάει … 😉 Eγώ τουλάχιστον δεν βλέπω ότι με βλέπουν. και μετά το τέρας που είδα οτι ήμουν στο videο της Ριτς είπα να επανορθώσω λίγο την εικόνα της Ντίας 😉 Βέβαια με είχαν προειδοποίηση οι ιθύνοντες, βάλε πρώτα εσύ γιατί θα σε βάλει κάποιος άλλος….!
  Kαι αυτό το ‘ζαμέ’ τι είναι δηλαδή?

 5. Καλέ τι έχει το avatar -μια χαρά εισαι, μην ακούς τον Καμηλιέρη!!! :p

  (για την εξαιρετική κριτική της Ελένης, τι να πω…)

  🙂

  Φιλιά, καλό γράψιμο 😉

 6. Καλησπέρα Πενελοπε ντιαρεστ! Η κουβεντουλα καλά κρατεί και εσύ πρεπει, φοβάμαι, να ξανακλείσεις τον Τζόνι στη ντουλαπα….Εκτος αν βρεις ένα άλλο ευφυολόγημα, που δεν σου λείπει φαντάζομαι.
  χαιρετισμούς στη μαμα σου και στον Τζόνι φυσικά

 7. Dearest τελείωσε η ημέρα με Κινέζους σήμερα … θαύμα! εχω μαζέψει τόσες ατάκες από το gathering και τις γράφω τώρα να μην τις ξεχάσω 🙂

Comments are closed.